In 2009 maakte Ivo Gormley een documentaire over hoe het internet ervoor zou kunnen zorgen dat er geen politici meer zijn en we zelf de overheid runnen. Het vertelt het verhaal van de online netwerken die zelforganiserende systemen zijn. Zouden die systemen ook voor overheden kunnen werken?

Ik maakte in 2010 voor het eerst kennis met deze documentaire. En zo langzamerhand voel ik me bijna een evangelist. Iedereen die bij of voor de overheid werkt, zou deze documentaire minimaal één keer moeten zien. Het zet je aan het denken over het werk dat je doet en over hoe dat misschien ook anders zou kunnen.

De documentaire volgt bijvoorbeeld voetbalclub Ebbsfleet United. Deze clus is volledig eigendom van de fans en zij maken iedere week via internet een opstelling. Wat is dan de rol van de coach? En hoe kun je daar een vertaalslag maken naar de overheid? In theorie is het al lang mogelijk om het werk dat politici doen (deels) te vervangen door stemkastjes bij iedereen thuis.

Alle projecten die gevolgd worden gaan over transparantie, zelfselectie en -organisatie en open participatie. Kijken dus! De documentaire duurt een uur, maar is echt meer dan de moeite waard!

Er is ook een versie met nederlandstalige ondertiteling.