Leestijd: ongeveer 2,5 minuten

Vergeet Netflix. Vergeet boeken lezen. Nou ja, dat laatste niet helemaal vergeten, maar wel iets minder veel. Ik heb een nieuwe verslaving. Ik ontdekte het fenomeen podcasts. En – toevallig of niet – vandaag zijn de eerst Dutch Podcast Awards uitgereikt. Met een prachtige winnaar: ‘BOB’, van het audiocollectief Schik en VPRO DORST.

Fit met Femke

Ooit heb ik wel eens podcasts beluisterd zonder echt door te hebben wat het was. Geprobeerd om te leren om 5 km hard te lopen met dank aan Femke (Fit mei Femke, van Omrop Fryslân). Of een losse podcast beluisterd. Maar deze afgelopen zomervakantie heb ik ze pas echt ontdekt, die mooie verhalen of interessante afleveringen over mijn vakgebied. Ik zou zo maar eens een laatbloeier op het gebied van podcasts kunnen zijn.

BOB

BOB is de reden dat ik geïntrigeerd raakte door podcasts. BOB is een prachtig en meeslepend verhaal in een aantal afleveringen. Uit het juryrapport: “De podcast gaat over iets kleins, maar heeft de spanning van een crime-verhaal. Als luisteraar raak je vergroeid met de hoofdpersoon en wordt je meegezogen in het proces.” Het is dus niet zo raar dat ik een binge-luisteraar werd. 😉 Elisa is vierentachtig jaar en verliefd… op Bob. Een mysterieuze man waar ze anderhalf jaar geleden plots over begon te praten. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan? De maaksters gaan op zoek. Het verhaal raakte me en ik wilde weten hoe het verder ging. Hoe het afliep. Ik stond te koken met oordopjes, ik luisterde in mijn auto, het liet me niet los.

Verscheidenheid is groot

Inmiddels heb ik meerdere interessante podcasts ontdekt en luister ik niet alleen meer naar BOB. In de verschillende categorieën van de Dutch Podcast Awards is veel meer te halen. BOB valt bijvoorbeeld in de categorie verhalend, maar er zijn ook andere categorieën. Een paar andere categorieën zijn Zakelijk, Kunst en Cultuur, Nieuws en Politiek, maar de verscheidenheid is groot.

Zelf ook podcasts beluisteren?

Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Je kunt voor jouw besturingssysteem een app downloaden. Bijvoorbeeld via iTunes als je een Apple (iOS) apparaat hebt of Stitcher voor iOS en Android. In de app kun je zoeken naar podcasts die jij interessant vindt. Of gewoon even kijken bij de genomineerden voor de Dutch Podcast Awards. En voor je het weet zit jij in de auto te luisteren naar mooie verhalen, ben je terwijl je aan het koken bent je aan het verdiepen in de nieuwste inzichten binnen jouw vakgebied of kom je toch nog tijdens het wandelen toe aan die ene aflevering van Zomergasten.

Mijn favorieten (so far)

Hoewel ik een beginnende podcastverslaafde ben, heb ik al een klein lijstje met favorieten:

  • BOB: de reden dat ik verslaafd raakte aan podcasts. Elisa is vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Een mysterieuze man waar ze anderhalf jaar geleden plots over begon te praten. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?
  • De Taalstaat: mijn favoriete radioprogramma. Het lukt me niet altijd om live te luisteren op zaterdag tussen 11 en 1. Dan is de podcast van de uitzending een uitvinding!
  • De Blogacademie: Kitty Kilian van de Blogacademie leest met een fijne luisterstem haar blogs voor. Heerlijk om naar te luisteren en veel om te leren.

Meer tips zijn altijd welkom! En mocht ik nieuwe pareltjes tegenkomen, dan laat ik het uiteraard weten!